Sommervei

Vinterdekk om sommeren er farlig!

Undersøkelser viser at mange dropper å legge om til sommerdekk når våren kommer, men heller kjører hele sommeren med piggfrie vinterdekk. 

Dette er farlig, og frarådes på det sterkeste.

Vinterdekk har en annen type gummi enn sommerdekk. De er laget for å være myke på vinteren når det er kaldt, og klarer ikke levere gode kjøreegenskaper når det er varmt ute. Jo varmere det er, jo verre blir kjøreegenskapene.

Per-Arne Lundhagen, som er leder på Bilias dekksenter på Gjøvik forteller at bremselengden blir dramatisk mye lenger:

«Kjører du med piggfrie vinterdekk i 20 varmegrader får du 14,5 meter lenger bremselengde når du kjører i 50 kilometer i timen. På våt asfalt er det enda verre, og i tillegg har du økt risiko for vannplaning».

Lundhagen er ikke i tvil: «Legg om til sommerdekk – det er en billig livsforsikring».

Helårsdekk

Enkelte forhandlere selger såkalte helårsdekk. Dette er dekk som er beregnet for det europeiske markedet. I Norge har vi et mer variert klima med kalde vinterdager og varme sommerdager. I tillegg kjører vi på alt fra våt is til tung snø i alt fra bygater til svingete landeveier og fjelloverganger. 

Et helårsdekk blir et kompromiss hvor man ikke får de beste egenskapene til hverken sommer- eller vinterdekk, og derfor vil ikke Bilia anbefale disse.