Illustrasjon av lading av bil

Slik lader du din elbil

Det grunnleggende om hjemmeladestasjon, hurtiglading, ulike ladekontakter og ladehastigheter.

Norsk elbilforening anbefaler å få installert hjemmeladestasjon der du lader til daglig. I tillegg gir stadig flere hurtigladere et sikkerhetsnett for de som behøver raskt påfyll av strøm i løpet av dagen.

Dette trenger du:
• Hjemmeladestasjon der du lader til daglig (ekstrautstyr)
• Ladekabel med vanlig stikkontakt for lading på gammel type ladestasjoner og på besøk (standard)
• Ladekabel med Type 2-kontakt for lading på nye ladestasjoner (standard eller ekstrautstyr)

Mesteparten av bilens strømbehov fylles hjemme mens du sover. Da lader du med en hjemmeladestasjon. Batteripakken er fulladet når du kjører av gårde om morgenen. Normallading vil være tilstrekkelig for de aller fleste i hverdagen. For deg med lang vei til jobben vil lademulighet på arbeidsplassen gi nødvendig påfyll av strøm. På en arbeidsdag får du fylt opp batteriet igjen på de fleste elbiler.

Hjemmeladestasjon
For å slippe å ta ut ladekabel fra bilen og koble til og fra hver morgen kan du investere i et ladeuttak med fastmontert kabel eller uttak for den nye elbilkontakten (Type 2). Slikt ladeutstyr kan bestilles hos din elektroinstallatør. Ladeuttak gir mulighet for raskere lading og er en mer robust og sikrere løsning enn vanlig stikkontakt. Dette er en god investering i egen bolig.

Vanlig stikkontakt
Fortsatt er det mange som lader elbilen/plug-in hybriden til daglig fra vanlig stikkontakt med ladekabelen som følger med som standard. Ved bruk av stikkontakt for fast lading av elbil/plug-in hybrid er det krav om jordfeilbryter type B og maks 10A sikring på dedikert kurs. Husk at ved bruk av vanlig stikkontakt bør du ha en krok ved siden av for å henge opp ladekabelen. Sjekk stikkontakten jevnlig for skader og misfarging fra varmgang.

Elbilkontakten (Type 2)
Elbilkontakten (Type 2) skal erstatte bruk av vanlig stikkontakt for lading av elbil. Mens lading med vanlig stikkontakt er begrenset til maks 2,5 kW (10A), kan man med den nye elbilkontakten lade opptil 43 kW. (BMW i3 kan lades opptil 11 kw). Forutsetningen er at ladeuttaket leverer så mye strøm og at elbilen støtter raskere lading med den nye elbilkontakten. Ladekabel med denne kontakten begynner nå å bli levert som standard på mange nye elbiler. Alle elbiler kan lade med egen Type 2 ladekabel. Ladefart er avhengig av ombordlader i elbilen. Oslo kommune installerer ladestolper med kun den nye elbilkontakten.

Lading i borettslag og på jobb
Bor du i borettslag eller sameie kan du normalt ikke sette opp ladestasjon i fellesgarasjen på egen hånd. Elbilforeningen tilbyr rådgivning for boligselskap som vil etablere ladestasjon for beboere med elbil. Vi har også laget en veileder
for å få flere arbeidsgivere og bedrifter til å tilby lading for sine ansatte og kunder med elbil. De som tilbyr parkeringsplasser for vanlige biler bør også tilby ladeplass for elbil.

Offentlige ladestasjoner
De fleste kommuner i Norge og mange bedrifter har installert offentlige ladestasjoner for sine innbyggere og kunder. På ladestasjoner.no kan du finne et kart med over 8.000 av disse ladepunktene som stort sett er gratis og utstyrt med en vanlig stikkontakt. Tilgang til disse får du med standard ladenøkkel som alle medlemmer i Elbilforeningen får gratis. For nyere type ladestasjoner med den nye elbilkontakten (Type 2) kan du ofte bruke Elbilforeningens ladebrikke. Husk å ikke okkupere ladeplassene om du ikke har behov for lading. 

Hurtiglading
Hurtigladestasjoner er elbilens svar på bensinstasjoner. Her kan du fylle batteriet på en typisk elbil i løpet av en halvtime, lengre når det er kaldt. I dag finnes det over 500 hurtigladestasjoner i Norge. På Elbilforeningens ladekart kan du finne eksisterende ladestasjoner med hurtigladere i nærheten. For å planlegge reiser kan du laste ned mobilappen for medllemmer. For tilgang og betaling kan du bruke Elbilforeningens ladebrikke. Elbilforeningen anbefaler nye elbilister å teste en hurtiglader eller to en dag de har god tid og ikke er helt tomme for strøm. Da vet du hvordan det fungerer og slipper å få eventuelle overraskelser når du har lite strøm og dårlig tid.

Hybrid
En hybridbil drives av to energikilder; en vanlig forbrenningsmotor og en elektrisk motor med generator og batteripakke. Bilen velger selv hvor den henter energien fra avhengig av hastighet og kjøresituasjonen. Hybridbilene produserer energi automatisk, både ved bremsing og kjøring og trenges derfor ikke å lades.

Ladbar hybrid
De ladbare hybridene kalles også plug-in hybrider. I motsetning til hybridene kan plug-in hybrider lades opp fra et vanlig strømuttak. Det kreves at en elektriker først kontrollerer om stikkontakten egner seg til lading (om den tåler belastningen over tid). Batteritypen gjør at man kan kjøre en del av turen, kun ved bruk av den elektriske motoren. Da også uten noen utslipp. Når det elektriske lageret er tomt kjører du videre på den tradisjonelle motoren drevet av fossilt drivstoff. Ladetiden er avhengig av flere faktorer. Hvis høyspentbatteriet er utladet, kan for eksempel en BMW X5 plug-in hybrid lades på rundt 2,5 timer med en offentlig ladestasjon og ca. 4 timer med en vanlig stikkontakt.

Utdrag fra Norsk elbilforening