Så sitter säkra barn

Barn i bil

Bakovervendt bilsete er fem ganger så sikkert!

For at barnet skal tåle det kroppen blir utsatt for i en eventuelt kollisjon, trenger det ekstra beskyttelse i form av babysete, barnesete eller beltestol. Den sikreste måten å reise i en bil for barn er i et bakovervendt barnesete.  Små barn som reiser i forovervendte barneseter, har opptil fem ganger så høy risiko for død eller alvorlig skade sammenlignet med barn i bakovervendt barnesete.

For de minste barna er hodet stort og tungt i forhold til kroppen, og ved en kollisjon eller kraftig nedbremsing vil det kastes frem og tilbake med enorm kraft. I en forovervendt stol utsettes nakken for voldsomme krefter i form av hele 180-220 kg, mens et bakovervendt sete absorberer kraften bedre og reduserer belastningen til 40-60 kg.

Vi anbefaler at barn opptil fire år sitter bakovervendt i bilen. En bakovervendt stol beskytter barnets hode og nakke mye bedre.

Noen gode råd

  • Følg alltid produsentens anvisninger for hvordan bilbarnesetet skal monteres.
  • Et belte skal alltid passere skulder, brystbenet, hofte og over til den andre hoften, og det må alltid være riktig strammet. Dersom barnesetet er plassert i forsetet, må bilens airbag være frakoblet. Kraften som aktiverer airbag er dødelig for et barn på mindre enn 140 cm.
  • Kjøp helst ikke en brukt bilbarnestol. Det er alltid en risiko for at et brukt sete er skadet og derfor ikke beskytter så godt.
  • Sikre lasten, da det i en kollisjon flyr fremover og inn i kupeen.
  • Ta gjerne av tykk ytterbekledning. Alternativt, åpne jakken og prøv å trekke beltet under klærne, i alle tilfeller over hoften. Jo tettere det sitter, jo bedre beskyttelse.
  • Alle i bilen må ha bilbelte, selv på korte kjøreturer. Uten beltet kan du i beste fall tåle en kollisjon på ca. 7 km/t, forutsatt at du er forberedt på kollisjonen og holder deg fast.
Hva er ISOFIX?

Hva er ISOFIX?

ISOFIX er et festesystem for barneseter og beltestoler, basert på en internasjonal standard, som reduserer risikoen for feilmontering. I stedet for å feste barnesetet eller beltestolen med bilens bilbelter, festes barnesete i bilens ISOFIX-fester. Nesten alle nyere biler har disse.

Tips!

Tips!

Smart tilbehør gjør reisen både morsommere og enklere. Med solskjerm holder du solen ute og sparketrekk beskytter bilen mot skitne barnesko.